Luctor - et - creo - imago

CoalaWeb Traffic

Today145
Yesterday234
This week1287
This month3888
Total215873

16 januari 2021

Joop Vijzelaar

Ja, ik ben een beetje de knutselaar van dit gezelschap. Het wordt voor mij pas leuk als er een soldeerbout aan te pas mag komen. 

Als je dan ook nog eens iets elektronisch kan maken wat in de fotografie gebruikt kan worden is het helemaal goed. 

Ik ben op aanraden van een collega begonnen met een Arduino, een programmeerbare microcontroller die door middel van geluid, de 

sluiter van je camera kan bedienen of de flitser af laten gaan. Hiermee kan je bijvoorbeeld een foto van een ontploffende ballon maken. 

 

Of met een lichtsluisje een vallende druppel detecteren die in een vloeistof valt en daar dan weer een foto van nemen.

En zo ga je steeds verder in het combineren van techniek en fotografie. 

Zelf ben ik nog in de begin fase van deze mooie ontdekkingsreis maar als je op internet gaat zoeken op dit onderwerp zie je dat er 

veel mensen zijn die spectaculaire dingen hier mee doen. 

 

Hieronder de Arduino met een paar voorbeelden van kapot geprikte ballonnen, een met niets, een met talkpoeder en een met glitter sterretjes er in. 

De truc is dat je de foto in het donker maakt en de sluiter van de camera open houdt, door het geluid gaat de flitser af en die bepaalt de opnametijd. 

Het samenspel om dit redelijk op de foto te krijgen vergt wel geduld en een snelle flitser om de bewegingsonscherpte er uit te krijgen. 

Hoe sneller het verschijnsel hoe korter de flits moet zijn, denk hierbij aan het schieten door een appel, en dan de kogel uit de uiteenspattende appel vast leggen. 

Dit is mijn volgende uitdaging, maar ook met de ballonnen is nog veel te leren.